Body
Lovforslaget består av fem paragrafer som har til formål å fremme Norges overholdelse og gjennomførelse av egne klimamål som ledd i landets omstilling til et lavutslippssamfunn anno 2050. Bjerknessenteret har kommet med innspill til de fire første paragrafene, samt foreslått en ny paragraf tilegnet et tverrfaglig klimaråd. Innspillene kan oppsummeres i følgende hovedpunkter:
- Lovforslaget er vagt i sin definisjon av et lavutslippssamfunn for 2050. Her foreslår Bjerknessenteret en definert utslippsreduksjon på 95% sammenlignet med 1990. Dette er også i tråd med EU og IPCC sin anbefaling for industriland.
- Loven bør fastsette hvilken minister som har ansvaret for at loven etterfølges. Uten utpekt ansvarlig og koordinerende instans er faren stor for ansvarsfraskrivelser og –pulverisering.
- Klimamålene for 2030 og 2050 bør vektlegge reduksjon innen heller enn reduksjon i 2030 og 2050. Dette vektlegger en planmessig og gradvis reduksjon heller enn reduksjon som først finner sted i 2030 og 2050.
- Den årlige rapporteringen til stortinget er svært viktig. Her er det sentralt at det gjeldende karbonbudsjettet til en hver tid kan brytes ned til konkrete delmål.
- Anvendelsen av femårsplaner vil sikre at måloppnåelsen kan følges kontinuerlig. Den nasjonale overvåkningskapasiteten er allerede tilgjengelig i form av ICOS (Integrated Carbon Observation System). En femårsplan vil også være i tråd med oppdateringer av Paris-avtalen.
- Inklusjonen av et tverrfaglig og uavhengig klimaråd som egen paragraf i lovforslaget anbefales på det sterkeste. Dette vil sikre at regjeringen til enhver tid vil kunne gjøre beslutninger bygd på oppdatert og kvalitetssikret informasjon.
Bjerknessenteret ønsker regjeringen lykke til videre i arbeidet med klimaloven og ser fram til at den trer i kraft!