Understanding climate
for the benefit of society

Turspor for barn på Merdø under Arendalsuka 2017

Isskuringsstripeskolen

Bli med femåringer på isskuringsstripeskole!

Body

Hvordan forklare isskuring til barn? Det var utfordringen et par forskere på Bjerknessenteret fikk for vel et år siden, da vi tok med oss vårt Turspor-konsept til Merdø utenfor Arendal.

Femåringene i naturbarnehagene Tyholmen, Eydehavn, Slaabergvig, Helsviga og Longum er godt kjent på Merdø fra før. Denne gangen var besøket på øya litt anderledes enn vanlig. 

Silje Smith-Johnsen, phd.student ved UiB og Bjerknessenteret serverte eventyret om steinen Stein, som ble dratt avgårde fra Oslo-området en gang under forrige istid. Det ville Stein aldeles ikke være med på - og resultatet ble kloremerker i berget, eller skuringsstriper som forskerne kaller det. 

På rullesteinstranden ytterst på øya finner vi flere små fettere etter Stein, av typen rombeporfyr. Barnas oppdrag var enkelt, og samtidig ikke så enkelt: finn fetterne til Stein!  
 

barnehage på rullesteinstrand på Merdø
Femåringer med oppdrag - finn slektninger av steinen Stein som ble dratt hit med isen under forrige istid. Foto: Gudrun Sylte

Denne steinarten er vulkansk og finnes bare et par steder på kloden, i Oslo-området, i Øst-Afrika og i Antarktis. Når den finnes blant rullesteinene på Merdø, er det ganske sikkert at den har blitt fraktet med isstrømmen ut Norskerenna for mer enn 10.000 år siden. 

Nasjonalparken Raet

Merdø er en del av den nye marine nasjonalparken på Sørlandskysten, som har fått navnet Raet. Nasjonalparken omfatter endemorenen etter siste istid, et perfekt tema for geologene i Turspor. På Merdø er det runde, glattskurte svaberg. Det er rullesteinstrender med tydelige terrasser i ulike høydenivå. 

Isdekket som lå over Skandinavia har lagt igjen mange spor på Merdø, her er et utklipp fra Tursporet: 

 «Mens du står på rullesteinstranden kan du kikke mot vest på klippene på andre siden av bukten. Klippene er del av en landform kalt ’rundsva’ og kan brukes til å rekonstruere hvilken retning isen gikk. Rundsvaene er avlange og avrundet på nordsiden (støtsiden) og bratt og kantet på sørsiden (lesiden), ikke ulikt en hvalskrott skylt i land. Isen som strømmet over her hadde et stort trykk på nordsiden (les: støtside) som gjorde at den smeltet på undersiden.

Dette smeltevannet presset seg frem og da det nådde le siden frøs det til is inne i sprekker i fjellet som følge av lavere trykk. Vann tar større plass når det fryser og dette fører til at steiner blir sprengt løs fra berggrunnen og blir fraktet videre med isen. Dette kalles plukking, og forklarer hvorfor klippene blir brattere og brattere etterhvert som isen jobber. De kommer i mange former og størrelser og er karakteristiske for denne delen av norskekysten.»

Les mer om dem på Tursporsiden for tur på Merdø

 

Det blir en ny mulighet for å delta på turspor for barn på Merdø under Arendalsuka 2018.

Turene har begrenset plass, se mer informasjon her:

torsdag 16. august

fredag 17. august  

 

Silje guidet også et voksnere publikum på Merdø. Se filmen for mer om hvordan isen formet Merdø og Raet nasjonalpark: 

 

Spor etter istid from The Bjerknes Centre on Vimeo.